Blog CSRD EYE Real Estate

CSRD: De revolutie voor de vastgoedmarkt

Vastgoed speelt een cruciale rol in de CSRD en dubbele materialiteitsanalyse. Of je nu huurder, vastgoedinvesteerder, projectontwikkelaar, vastgoedbeheerder, bouwer of vermogensbeheerder bent, de CRSD raakt iedereen direct of indirect.

Ben je benieuwd naar:

  • Wat de CSRD precies inhoudt

  • De kerndoelstellingen van de CSRD

  • De rol van de CSRD in het ESG-landschap

  • De relatie tussen de CSRD en ESRS

  • Hoe dubbele materialiteit de CSRD ondersteunt

  • De impact van CSRD-ESRS op de vastgoedmarkt

  • Hoe je aan de slag kunt met een duurzaamheidsrapportage

  • De toegevoegde waarde van EYE Real Estate

Dan is deze blog speciaal voor jou!

Wat is de CSRD? 

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een EU-richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun milieu-impact, sociale en governance kwestieses (ESG). Deze richtlijn vervangt de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Het geldt voor grote bedrijven en sommige middelgrote ondernemingen. Rapportages moeten voldoen aan uniforme standaarden en worden extern gecontroleerd. De verplichtingen starten in 2024, met eerste rapportages in 2025. Het doel is om transparantie en duurzaamheid te bevorderen binnen de EU.

De kerndoelstellingen van de CSRD

De Europese Commissie heeft drie kern doelstellingen voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vastgesteld:

  1. Verbetering van duurzaamheidsinformatie: Het doel is om meer relevante, betrouwbare en vergelijkbare ESG-gegevens van bedrijven te waarborgen. Dit stelt stakeholders, zoals investeerders en consumenten, in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

  2. Harmonisatie van Rapportagestandaarden: De CSRD streeft naar uniforme rapportage standaarden binnen de EU, zodat duurzaamheidsprestaties van bedrijven op een consistente manier kunnen worden gerapporteerd en vergeleken.

  3. Bevordering van Duurzaamheid en Verantwoording: De richtlijn moedigt bedrijven aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op milieu en samenleving, in lijn met de bredere duurzaamheidsdoelen van de EU, zoals klimaatneutraliteit tegen 2050.

Hoe past de CSRD in het ESG landschap

In het klimaatakkoord van Parijs is door de EU- lidstaten afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius. Om dit doel te bereiken is er een pakket aan maatregelen en beleidsinitiatieven opgesteld. Deze set aan afspraken wordt de Green deal genoemd. 

De belangrijkste klimaatdoelstellingen  van de Green Deal zijn:

  • Tenminste 55% netto CO2-reductie in 2030

  • 95% netto CO2- reductie in 2050

Om deze groene transitie te financieren, moeten zowel publieke als private geldstromen worden aangewend voor duurzame economische activiteiten. Dit vereist een helder inzicht in hoe duurzaam bedrijven werkelijk zijn. Dit stelt investeerders, banken, eindgebruikers en andere stakeholders in staat om verantwoorde investeringsbeslissingen te nemen.

CSRD landschap Greendeal EYE Real Estate

In dit bredere ESG-landschap speelt de CSRD een cruciale rol. De CSRD integreert ESG-principes in de kern bedrijfsrapportage en governance, wat leidt tot meer transparantie, verantwoordelijkheid en ondersteuning voor duurzame investeringen binnen het Europese bedrijfsleven.

De relatie tussen de CSRD & ESRS

De ESRS (European Sustainability Reporting Standards) en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zijn nauw met elkaar verbonden en vormen samen een fundament voor duurzaamheidsrapportage binnen de Europese Unie.

Op zoek naar de ESRS - metrics? Lees dan ook zeker onze blog over ESG in het vastgoed

De CSRD legt de algemene verplichting op voor bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten. De ESRS biedt de specifieke normen en richtlijnen die bedrijven moeten volgen om aan deze verplichtingen te voldoen. Samen zorgen de CSRD en ESRS voor een geharmoniseerde, transparante en betrouwbare duurzaamheidsrapportage binnen de EU.

Dubbele materialiteit als backbone

Dubbele materialiteit biedt een holistisch beeld van het duurzaamheidsprofiel van een bedrijf. Het erkent dat de impact van een bedrijf verder reikt dan alleen de financiële resultaten en benadrukt de bredere verantwoordelijkheid van bedrijven voor hun rol in de samenleving en het milieu. Dit markeert een fundamentele verschuiving in hoe bedrijven en investeerders risico’s, kansen en duurzaamheid benaderen.

Bij de CSRD-rapportage moeten bedrijven twee perspectieven hanteren:

  1. Impactmaterialiteit: De invloed van bedrijfsactiviteiten op de samenleving en het milieu, inclusief broeikasgasemissies.
  2. Financiële materialiteit: Hoe duurzaamheidskwesties, zoals klimaatverandering, de financiële resultaten beïnvloeden.
Dubbele materialiteitsanalyse CSRD EYE Real Estate

Een materialiteitsanalyse helpt om relevante informatie voor stakeholders te identificeren.  Informatie is materieel als het weglaten of onjuist weergeven ervan het oordeel van de stakeholders zou kunnen beïnvloeden. Scope 1, 2, en 3 emissies spelen hierbij een cruciale rol. De indeling van de Scope 1,2 en 3 emissies is vastgesteld door het Greenhouse Gas Protocol (GHG). Scope 1 omvat directe emissies, Scope 2 betreft indirecte emissies van ingekochte energie, en Scope 3 omvat overige indirecte emissies door de gehele waardeketen. Deze analyse biedt bedrijven inzicht in hun totale CO₂-voetafdruk en helpt bij het ontwikkelen van effectieve klimaatstrategieën. Elke onderneming zal een unieke materialiteitsanalyse uitvoeren, die bovenop de verplichte rapportagepunten van de CSRD-ESRS komt.

De impact van de CSRD op de vastgoedmarkt

De CSRD en ESRS hebben aanzienlijke gevolgen voor de vastgoedmarkt:

  • Verhoogde Transparantie: Vastgoedbedrijven moeten gedetailleerde ESG-rapportages aanleveren, wat uw bedrijf in een positief daglicht kan stellen bij investeerders en huurders.
  • Kosten en Investeringen: Investeringen in duurzame technologieën en rapportages kunnen initieel kosten met zich meebrengen, maar bieden kansen voor langetermijnbesparingen en waardecreatie.
  • Verbeterd Risicobeheer: Door ESG-risico's proactief te beheren, kunnen bedrijven zich beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen en regelgeving.
  • Aantrekkelijkheid voor Investeerders: Duurzame vastgoedprojecten worden steeds aantrekkelijker voor investeerders, wat kan leiden tot hogere waarderingen en betere financieringsvoorwaarden.
  • Compliance en Concurrentievoordeel: Voldoen aan de nieuwe normen kan een concurrentievoordeel opleveren door uw toewijding aan duurzaamheid te tonen en extra marktsegmenten aan te trekken.
  • Stimulans voor Innovatie: De focus op duurzaamheid moedigt investeringen in innovatieve en energiezuinige oplossingen aan, wat uw vastgoedportefeuille toekomstbestendig maakt.

De CSRD en ESRS bieden vastgoedbedrijven niet alleen uitdagingen, maar ook waardevolle kansen om zich te onderscheiden in een steeds duurzamer wordende markt.

Op zoek naar meer informatie over de CSRD en de impact hiervan op de vastgoedmarkt? Lees dan ook zeker onze blog: CSRD: De revolutie voor de vastgoedmarkt

Boost je bedrijf met een CSRD rapportage

Duurzaamheid is niet langer een trend, maar een noodzaak voor moderne bedrijven. Ontdek hoe een effectieve duurzaamheidsrapportage niet alleen je milieu-impact vermindert, maar ook je merk versterkt en je concurrentiepositie vergroot. Begin vandaag nog met het implementeren van een strategische aanpak die niet alleen resultaten oplevert, maar ook je bedrijfswaarde verhoogt. Volg deze stappen voor succes:

Stap 1: Maak een quickscan van jouw verplichtingen

Gebruik de handige RVO Wetchecker of de BlueTerra Infographic voor snel inzicht in de specifieke verplichtingen voor jouw organisatie.

Stap 2: Stel een planning op

Ontwikkel een strategische roadmap om je duurzaamheidsdoelen efficiënt te bereiken.

Stap 3: Kies de beste partners

Identificeer en contracteer de juiste experts en partners (intern- en extern) die je helpen bij het realiseren van jouw duurzaamheidsambities.

Stap 4: Zet de CSRD verplichtingen om in succesvolle acties

Vertaal regelgeving en verplichtingen naar concrete, haalbare doelen voor duurzaam, toekomstbestendig vastgoed (Paris Proof).

Stap 5: Ontwikkel & Implementeer innovatieve oplossingen

Zet je duurzaamheidsdoelen om in tastbare, impactvolle (vastgoed)oplossingen.

Stap 6: Monitor & Optimaliseer voor de toekomst

Houd de prestaties van je gebouw en gebruikers nauwlettend in de gaten en anticipeer proactief op toekomstige kansen en uitdagingen.

Concluderend

De CSRD legt bedrijven de volgende verplichtingen op:

  • Meten en Rapporteren: Bedrijven moeten hun langetermijndoelstellingen conform de ESG-criteria meten en rapporteren.
  • Externe Controle / audit: Er is een verplichting tot externe accountantscontrole volgens de ESRS-normen.
  • Rapportage van Niet-Financiële KPI's: Bedrijven moeten rapporteren over niet-financiële KPI’s, met focus op sociale (Social) en milieuaspecten (Environment).
  • Dubbele Materialiteit: Rapportages dienen te voldoen aan het dubbele-materialiteitsprincipe, dat zowel de impact van de onderneming op de omgeving als de impact van de omgeving op de onderneming omvat.

EYE Real Estate: Jouw partner voor duurzaam en rendabel vastgoed

Onder de CSRD, met de nadruk op dubbele materialiteitsrapportage, is het essentieel om de belangrijkste stakeholders in de waardeketen te betrekken bij het beoordelen van de ESG-impact van jouw organisatie. Dit kan een uitdaging zijn omdat niet alle stakeholders in de vastgoedketen over de juiste middelen of kennis beschikken om ESG-onderwerpen vanuit dit perspectief te evalueren. De keten is vaak gefragmenteerd, en de benodigde informatie is niet altijd direct beschikbaar. Bovendien ontbreekt soms de urgentie of expertise om deze complexe materie goed aan te pakken.

Geen zorgen, wij staan voor je klaar. Met onze uitgebreide kennis en ervaring in de vastgoedmarkt kunnen wij je volledig ondersteunen bij het inzichtelijk maken van zowel de kwalitatieve als kwantitatieve ESG-impact van jouw vastgoed. We doen dit niet alleen, maar samen met onze vertrouwde netwerkpartners, zodat je verzekerd bent van een aanpak die zowel grondig als toekomstgericht is.

Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw vastgoedportefeuille? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met met ons op voor een kennismaking. 

Neem contact op met EYE Real Estate